در حال بارگذاری ...

نقشه راه بخش خصوصی برای مقابله با «اسنپ‌بک» در صنعت حمل‌ونقل

به گزارش پرتال حمل و نقل ، با فعال‌شدن مکانیسم «اسنپ‌بک» و سایه بازگشت تحریم‌ها بر صنعت حمل‌ونقل ، کمیسیون حمل‌ونقل اتاق بازرگانی تهران نقشه راهی را برای تاب‌آوری این بخش ترسیم کرده است ؛ نقشه‌ای که از راهکار‌های ارزی و دیپلماتیک همچون اتاق پایاپای و تهاتر، تا اقدامات عملی در حوزه‌های دریایی ، هوایی و جاده‌ای را در بر می‌گیرد .

ایجاد کنسرسیوم بیمه ، صندوق اضطراری قطعات ، توسعه بنادر به‌ویژه چابهار ، نگاه به شرق و همکاری با بنگاه‌های کوچک و متوسط اروپایی» ، از جمله پیشنهاد‌هایی است که در این نشست مطرح شد تا نشان دهد مقابله با اسنپ‌بک تنها با تعامل دولت و بخش خصوصی و طراحی یک اکوسیستم لجستیکی تاب‌آور امکان‌پذیر است .

تلاش بخش خصوصی  برای توسعه صنعت حمل‌ونقل

نشستی در کمیسیون حمل‌ونقل اتاق بازرگانی تهران با هدف تعامل بیشتر با نهاد‌های دولتی و ترسیم یک نقشه راه فوری برای مقابله با آثار اسنپ‌بک بر صنعت حمل‌ونقل ایران برگزار شد . در ابتدای این نشست ، ئیس کمیسیون حمل‌ونقل اتاق تهران با اشاره به اهمیت ارتباط دولت و بخش‌خصوصی در بخش‌های مختلف صنعت حمل‌ونقل ، پیشنهاد کرد نقشه راهی برای مقابله از اثرات منفی اسنپ‌بک در این صنعت ترسیم شود. حضور نمایندگانی از بخش‌های دولتی ، از ویژگی برجسته این جلسه بود .

پیمان سنندجی از تلاش بخش خصوصی برای توسعه صنعت حمل‌ونقل و لجستیک کشور خبر داد و گفت : باید تمام جوانب اسنپ‌بک را درنظر بگیریم تا غافلگیر نشویم و بتوانیم ظرفیت حمل‌ونقل کشور را حفظ کنیم . کمیسیون حمل‌ونقل اتاق تهران پیش‌نویس برای ایجاد یک نقشه راه فوری برای مقابله با آثار اسنپ‌بک در صنعت حمل‌ونقل تدوین کرده ، اما این نقشه راه برای تکمیل ، نیازمند هم‌فکری نهاد‌های دولتی و خصوصی مرتبط است .

به‌گفته رئیس کمیسیون حمل‌ونقل اتاق تهران ، باید نقشه راهی طراحی شود تا جریان ورود کالا‌های حیاتی مانند غلات ، دارو و انرژی حفظ شود. او مسیر‌های تسویه غیردلاری همچون ارز‌های محلی ، تهاتر و تعامل با نهاد‌های دولتی مثل وزارت راه و شهرسازی ، بانک مرکزی ، بیمه مرکزی و وزارت امور خارجه را برای مقابله با آثار اسنپ‌بک در صنعت حمل‌ونقل ضروری دانست .

سنندجی به اقدامات فوری در بخش دریایی نظیر ایجاد کنسرسیوم بیمه حمل‌ونقل با همکاری بیمه مرکزی، ارایه توافق‌نامه خدمات بندری با وزارت امور خارجه و وزارت راه‌وشهرسازی و حمل کوتاه‌برد در خزر و خلیج‌فارس با همکاری سازمان بنادر اشاره کرد و افزود : اقداماتی که می‌توان در بخش حمل‌ونقل هوایی انجام داد، شامل تاسیس صندوق اضطراری قطعات با همکاری سازمان هوایی ، اجاره کوتاه‌مدت ناوگان باری و تمرکز بر پرواز منطقه‌ای می‌شود . همچنین همکاری با گمرک برای تهاتر و ایجاد مسیر سبز اضطراری برای کالا‌های حیاتی می‌تواند راهگشا باشد .

رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق تهران ، مساله حیاتی پس از اعمال تحریم‌ها را موضوع ارز عنوان کرد و گفت : تاسیس اتاق پایاپای ارزی یکی از راهکار‌های برون‌رفت از این مساله است . توسعه بنادر از جمله چابهار ، افزایش استفاده از بنادر شمالی ، گزارش‌دهی مستمر و ایجاد ستاد مدیریت بحران برای بخش‌خصوصی از سایر موضوعاتی است که می‌تواند در مقابله با اسنپ‌بک موثر واقع شود .

سنندجی تاکید کرد که باید برنامه‌ای تدوین شود تا حمل‌ونقل کشور در زمان اسنپ‌بک دچار مشکل و بحران نشود .

چه باید کرد ؟

در ادامه این نشست ، حامدرضا حیدری ، مدیر کل دفتر تجاری‌سازی و امور تشکل‌ها وزارت راه و شهرسازی، به تحریم‌های کشتیرانی و کشتی‌سازی اشاره کرد و توضیح داد که تحریم‌ها در هر سال چه تاثیری در صنعت حمل‌ونقل داشته‌اند .

او گفت : باید برای سناریو‌های بدبینانه آماده بود . با بازگشت تحریم‌ها در بخش‌های بیمه و سرمایه‌گذاری در حمل‌ونقل با مشکل مواجه می‌شویم و لازم است در راستای ترویج شفافیت گام‌برداریم و با نهاد‌ها و سازمان‌ها همکاری کنیم .  

حیدری با تاکید بر اهمیت ارتباط با کسب‌وکار‌های کوچک و متوسط اروپایی که تحریم‌پذیری‌شان نسبت به بنگاه‌های اقتصادی بزرگ کمتر است ، اظهار داشت که باید در دوران تحریم‌ها به‌جای کسب‌وکار‌های بزرگ، نگاهمان به کسب‌وکار‌های کوچک و متوسط باشد .  

محمد عیقرلو، از اعضای کمیسیون حمل‌ونقل اتاق تهران ، نیز از امنیت بالای غذایی در دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه گفت و موضوع همکاری بخش‌خصوصی و دولتی را در توسعه اکوسیستم حمل‌ونقل کشور حیاتی دانست . در ادامه ، پیمان مقدم ، معاون دفتر حمل ونقل کالا سازمان راهداری و حمل ونقل جاده‌ای به توسعه بنادر اشاره کرد و تاکید داشت که حمل‌ونقل بین‌المللی جاده‌ای باید تقویت شود .

او افزود : برای توسعه صنعت حمل ونقل باید از ظرفیت سایر بنادر استفاده شود تا مانند جنگ تحمیلی ۱۲ روزه که کمبود کالای اساسی احساس نشد، چرخه حمل‌ونقل به درستی بچرخد . چالش‌هایی مانند ویزای رانندگان و ناوگان ایرانی از دیگر موضوعات مورد بررسی در این جلسه بود .

حمید محمدی ، معاون عملیات و ترانزیت سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای کشور نیز نسبت به چالش بازرسی کالا پس از اسنپ‌بک اظهار نگرانی کرد و گفت : به همین دلیل است که نگاه وزارت راه‌وشهرسازی به شرق بوده و مراودات با شرق مانند ازبکستان ، قزاقستان و چین در حال افزایش است .

او توضیح داد که نگاه به شرق جایگزینی بنادر و راه‌ها را به همراه دارد و سرمایه‌گذاری خارجی را افزایش می‌دهد .  

او اعلام کرد که در حال حاضر سرمایه‌گذاری شرکت‌های افغانستانی در شرکت‌های ایرانی نقشی مثبت داشته است . بخش دولتی تسهیل گر و قانون‌گذار است و بدون تعامل دولت و بخش خصوصی نمی‌توان نسبت به توسعه و رفع موانع صنعت اقدامی را انجام داد .

بهره‌مندی از ظرفیت بندر چابهار

ایرج مدیری ، سرپرست حوزه مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ، نیز در نشست کمیسیون حمل‌ونقل اتاق بازرگانی تهران از توانمندی‌های مناطق آزاد به‌ ویژه چابهار گفت : مناطق آزاد و به‌طور خاص چابهار ، نقش گسترده‌ای در توسعه اقتصاد کشور دارند . در شرایط کنونی ما به یک استراتژی برای اکوسیستم لجستیکی تاب‌آور نیاز داریم و به دنبال توسعه زیرساخت‌ها هستیم .

مدیری افزود : وظیفه و تکلیف سازمان‌های دولتی ایجاد زیرساخت است و سازمان بنادر و دریانوردی استراتژی‌هایی را در این خصوص در نظر گرفته است . از آنجا که ۹۰ درصد کالا‌های صادراتی کشور از طریق بنادر جابه‌جا می‌شود ، توسعه زیرساخت‌های بنادر و تامین و تجهیز سازمان‌های مرتبط با این حوزه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است .

علیرضا آذرباد ، رییس اداره امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی، نیز به ظرفیت‌های بندر چابهار اشاره کرد و خاطرنشان کرد که این بندر نسبت به سال گذشته ۷۹ درصد رشد در جابه‌جایی کالا‌های غیرنفتی داشته است ، اما سهم آن نسبت به سایر بنادر ۴ درصد بوده و همچنان ظرفیت‌های بالایی دارد.

ضرورت تشکیل کمیته بحران کشتی‌سازی

امیر بیات ، معاون توسعه بازار کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ، نیز ضمن ابراز نگرانی از آثار اسنپ‌بک در صنعت حمل‌ونقل به بررسی این مساله پرداخت و توضیح داد : با فعال‌شدن مکانیزم ماشه ، بازرسی‌ها افزایش می‌یابد و این موضوع می‌تواند توقیف دارایی‌ها به بهانه‌های واهی را به همراه داشته باشد ؛ در نتیجه برای جلوگیری از آثار مخرب افزایش تحریم‌ها در صنعت حمل‌ونقل ، تشکیل کمیته بحران کشتی‌سازی ، توسعه ناوگان ، نوسازی ناوگان یخچالی و ایجاد دفاتر منطقه‌ای ضروری است .  

فریده فیروزفر ، عضو هیئت‌مدیره انجمن عضو هیات مدیره انجمن مالکان کامیون ، هم به چالش‌های فعالان صنعت حمل‌ونقل به‌خصوص در بخش جاده‌ای اشاره کرد .

او گفت : اگر از بخش جاده‌ای حمایت نشود ، ترکیه تسلط را در جاده‌ها به دست می‌گیرد . البته در حال حاضر هم این اتفاق افتاده است . هزینه بالای ویزای رانندگان ، نبود توجیه اقتصادی و مشکلات سوخت و گمرک از معضلات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی جاده‌ای در کشور است که تبعات آن در حوزه صادرات خودش را نشان می‌دهد .

رضا راستی ، مدیرکل دفتر ترانزیت گمرک ایران نیز در پاسخ به چالش‌های ارایه‌شده توسط فریده فیروزفر گفت : بدون پذیرش مشکلات نمی‌توانیم به دنبال راه‌حل بگردیم. باید تعامل با بخش خصوصی افزایش یابد . ترخیص کالا‌های اساسی در جنگ به خوبی انجام شد زیرا تمام دستگاه‌ها دست به دست یکدیگر دادند و کار‌ها را پیش بردند . حالا هم با تعامل بیشتر با فعالان بخش خصوصی ، مدیریت ریسک و شناخت ظرفیت‌ها می‌توانیم کار‌ها را قدم‌به‌قدم و به‌خوبی پیش ببریم .

در پایان این نشست ، سیروس پژمان ، دبیر سندیکای شناسایی و مکان‌یابی رادیویی به موضوع حمل‌ونقل درون‌شهری و اختلال در جی‌پی‌اس پرداخت و گفت که زیان وارد شده به شرکت‌های تامین‌کننده ردیاب در خودرو‌ها زیاد است و بسیاری از فعالان این حوزه کسب‌وکارشان را تعطیل کرده‌اند و دیگر تولید نمی‌کنند .

پژمان همچنین به موضوع تحول دیجیتال اشاره کرد و گفت : در حوزه هوشمندسازی و تحول دیجیتال متولیان متعددی وجود دارد که کار‌های موازی زیادی را انجام می‌دهند . او پیشنهاد کرد که کارگروهی در حوزه هوشمندسازی حمل‌ونقل تشکیل شود که به‌طور اختصاصی به موضوع تحول دیجیتال در صنعت حمل‌ونقل بپردازد .

 

 

منتظر حضور شما در پیج اینستاگرام iranway هستیم

 

 

 




مطالب مرتبط

قانون ، مدیریت پایانه‌ها را بر عهده وزارت راه و سازمان راهداری می‌داند ، اما در عمل ، هر دستگاهی دیدگاه خود را اعمال می‌کند و همین چندگانگی موجب ایجاد صف ، توقف و نارضایتی فعالان بخش خصوصی شده است .

|

به گزارش پرتال حمل و نقل ، بهمن عشقی ، عضو کمیسیون حمل‌ونقل اتاق بازرگانی تهران ، در سخنانی صریح و انتقادی با هشدار نسبت به وضعیت بحرانی ...

|

جهان تولید امروز دیگر محدود به خطوط کارخانه‌ای نیست و بر محور شبکه‌های هوشمند و داده‌محور زنجیره تأمین سازمان یافته است . کشورهایی که در ادغام داده، فناوری و لجستیک سرمایه‌گذاری کرده‌اند، بالاترین سطوح کارایی را تجربه می‌کنند .

|

۹۴۹ هزار و ۴۵۱ تن کالا از طریق مرزهای جاده‌ای استان و عمدتاً از مرز آستارا صادر شده و میوه، تره‌بار و انواع کاشی از جمله مهم‌ترین اقلام صادراتی استان در این مدت بوده‌اند .

|

۹۴۹ هزار و ۴۵۱ تن کالا از طریق مرزهای جاده‌ای استان و عمدتاً از مرز آستارا صادر شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک درصد افزایش داشته است .

|

نظرات کاربران