در حال بارگذاری ...

مدت زمان توقف واگن ها در ایستگاه ها ، معیاری برای سنجش بهره وری شبکه و ناوگان ریلی

به گزارش پرتال حمل و نقل ، زمان توقف قطارهای باری در شبکه ریلی به زمانی اطلاق می‌شود که یک قطار/ واگن در برنامه سیر خود به دلایلی (برنامه ای و غیربرنامه ای) در ترمینال ها یا ایستگاه های راه‌آهن متوقف است . این شامل زمانی است که برای تخلیه و بارگیری ، عملیات بازرسی ، تعویض و تعمیر ادوات ریلی و انتظار برای عملیات مانور و تفکیک و اتصال مجدد صرف می‌شود .

چرا این شاخص اهمیت دارد ؟

• کارایی شبکه : به حداقل رساندن زمان توقف واگن ها در سیر برای عملیات کارآمد ریلی بسیار مهم است و استفاده حداکثری از زیرساخت‌ها و ناوگان ریلی و بهبود کارایی کلی شبکه را به همراه دارد . زمان توقفِ طولانی‌تر هزینه‌ها را افزایش می‌دهد ، حمل‌ونقل را به تاخیر می‌اندازد و ظرفیت کلی شبکه را کاهش می‌دهد .  

• رضایت مشتری : کاهش زمان توقف منجر به تحویل سریع‌تر محموله ها می‌شود که برای رضایت مشتری و رقابت‌پذیری فاکتور بسیار مهمی است .

• صرفه جویی در منابع : زمان توقف کوتاه‌تر می تواند منجر به کاهش مصرف سوخت ، بهینگی منابع انسانی مورد نیاز و جلوگیری از هدر رفت منابع مالی به منظور تامین ناوگان غیر ضرور شود .

اندازه‌گیری :

• زمان توقف معمولاً بر حسب ساعت اندازه‌گیری می‌شود . روند کاهشی زمان توقف می بایست جزو اهداف عملیاتی باشد . پیوند پاداش مدیران و نیروهای عملیاتی با روند کاهشی این شاخص به شدت پیشنهاد می شود .

• داده‌ها را می‌توان از طریق روش‌های مختلفی مانند نصب سنسورهای ردیابی و شمارش الکترونیکی ، سیستم‌های مدیریت ترمینال و یا از طریق سیستم های  سنتی جمع‌آوری کرد .

نکات قابل توجه :

• عوامل موثر بر زمان توقف : عوامل متعددی از جمله فرایندهای عملیاتی در ایستگاه ها که می توانند بر کارایی تاثیر بگذارند ، در دسترس بودن تجهیزات و تکنولوژی های مرتبط، در دسترس بودن خدمه آموزش دیده و مجرب ، قابلیت اطمینان شبکه و ناوگان و البته حجم ترافیک .

• بهبود مستمر : شناسایی ریشه‌های اصلی توقف در ایستگاه ها برای بهبود کارایی و رقابت‌پذیری حمل‌ ونقل ریلی بسیار مهم است . این ممکن است شامل سرمایه‌گذاری در فناوری به منظور بهینه سازی و مکانیزاسیون فرایندها ، ارتقاء زیرساخت‌ها از جمله تجهیزات تخلیه و بارگیری و آموزش نیروی انسانی باشد .

• مدیریت داده : جمع آوری مستمر و هدفمند داده ها به تفکیک محورها ، ایستگاه ها ، مراکز تخلیه و بارگیری (مثلا در بنادر و معادن) و حتی به تفکیک انواع واگن و قطار(مثلا میزان توقف ها برای بارهای معدنی ، صنعتی و کانتینری) و یا به تفکیک قطارهای برنامه ای و غیر برنامه ای اهمیت بسزایی در تحلیل عوامل منجر به توقف های خارج از نرم های تعیین شده دارد . تعیین سرعت بازرگانی در هر یک از محورها و شناسایی محورها و ایستگاه های بحرانی از منظر بالاترین زمان های توقف می تواند شروع خوبی برای توسعه طرح های بهبود به منظور کاهش مجموع سرعت بازرگانی شبکه ریلی باشد .  

سوالات کلیدی :

- آیا در شبکه ریلی مکانیزمی برای جمع آوری داده های مرتبط با ساعت - توقف قطارها/واگن های در سیر وجود دارد ؟

- آین داده ها کجا تولید می شوند ؟ متولی رصد داده های مرتبط با توقف ها وآنالیز مولفه های سرعت بازرگانی کیست ؟

- آیا شرکت راه آهن برنامه مستقلی برای بهبود سرعت بازرگانی دارد ؟

- آیا بخش غیردولتی یا انجمن های مرتبط برنامه مشابهی را دنبال می کنند ؟

پیشنهاد :

- سالانه چند صد میلیارد تومان توسط شرکت های ریلی صرف تامین واگن های باری نو برای افزایش ظرفیت ناوگان می شود و صد ها میلیارد تومان سرمایه برای تامین لکوموتیو معادل هم مورد نیاز است .

- بدیهی است تامین چنین منابعی در وضعیت امروز کشور به سادگی مقدور نیست ضمن اینکه مادامیکه افزایش ظرفیت از طریق افزایش بهره وری امکان پذیر است خرید ناوگان عقلایی نیست .

- تجربه دو دهه اخیر نشان می دهد علی رغم افزایش بالغ بر ۱۰ هزار واگن باری به شبکه سرعت بازرگانی روندی به نسبت کاهشی یا ثابت را داشته است . (بین ۳ تا ۴ کیلومتر در ساعت) .

- این بدین معنی است مادامیکه عوامل ریشه ای پائین بودن سرعت بازرگانی رفع نگردد ، اضافه شدن ناوگان شبکه را متراکم و بر مشکلات ترافیکی می افزاید و در نتیجه شاهد عملیاتی غیر بهره ور هستیم .

- حال که با تغییرات صورت گرفته در هئیت مدیره راه آهن به نظر می رسد مشارکت دانشگاه در راس هرم مدیریت راه آهن پر رنگ تر از گذشته باشد پیشنهاد می شود توسعه ی برنامه ای با مشارکت بخش غیر دولتی و دانشگاه با هدف ارتقا سرعت بازرگانی در دستور کار هیئت مدیره راه آهن قرار گیرد . این برنامه می تواند با مطالعه تجربیات موفق سایر کشورها در زمینه کاهش زمان توقف قطارها سیاست هایی را در غالب توصیه های کوتاه مدت (کم هزینه و زود بازده) و برنامه های میان مدت و بلندمدت (نیازمند سرمایه گذاری و زمانبر) برای اجرا پیشنهاد نماید.

 

 

مجید بابایی - کارشناس حوزه حمل و نقل ریلی

 

 

منتظر حضور شما در پیج اینستاگرام iranway هستیم

 

 

 




مطالب مرتبط

در طول ۱۳ سال گذشته ، قطارهای باری چین - اروپا بیش از ۱۱ میلیون TEU کالا به ارزش بیش از ۴۲۰ میلیارد دلار حمل کرده اند .

|

نحوه دیپلماسی ایران با کشورهای همسایه در افزایش ترانزیت بسیار موثر است و در این خصوص طی سه ماه اخیر مذاکرات موثری در کمیسیون‌های مشترک با کشورهای ترکمنستان ، آذربایجان و ترکیه انجام شده است .

|

لازم است در بخش باری و مسافری تغییراتی ایجاد کنیم زیرا راه برون رفت از وضعیت فعلی راه آهن ، بازنگری در فرآیندها و نگرش جدید به این صنعت است . گروه صنایع ریلی فعال شود تا بتوانیم با استفاده از توان داخل ، بخشی نیازهای راه آهن را رفع کنیم .

|

ناوگان ریلی بسیار فرسوده و عمر لکوموتیوها بالا است ضمن اینکه موضوع تحریم ها و ظرفیت پایین تولید ناوگان در کشور نیز وجود دارد و این موضوع موجب شده با نگهداری و تعمیر و بازسازی ناوگان فرسوده ، خدمات راه آهن ادامه پیدا کند .

|

حدود ساعت ۲۳ و ۳۰ دقیقه جمعه شب هنگام ورود قطار باری حامل گوگرد به ایستگاه باری بندرعباس (انشعاب) به علت اشتباه بودن مسیر ، قطار با واگن‌های متوقف در خط ۱۵ ایستگاه مذکور برخورد کرده و متأسفانه طی این حادثه دو نفر از کارکنان راه آهن جان خود را از دست دادند .

|

نظرات کاربران