در حال بارگذاری ...
  • با رصد کریدورهای رقیب باید به دنبال ارتقا کریدورهای داخلی باشیم

    به گزارش پرتال حمل و نقل ، جواد هدایتی ، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل‌ونقل بین‌المللی سازمان راهداری در دومین همایش ترانزیت با عنوان «ایران ، دیپلماسی کریدوری» با تاکید بر استفاده از موقعیت ژئوپلیتیکی کشور برای توسعه ترانزیت ، به چند نقطه عطف در توسعه ترانزیت کشور در دوران معاصر اشاره و خاطرنشان کرد : «یکی از این مقاطع سال ۱۹۹۱ همزمان با فروپاشی اتحادیه شوروی بود که ترانزیت در ایران رونق جدیدی گرفت و در این فاصله قوانین و مقررات ناظر بر ترانزیت و سازوکارهای اجرایی آن به وجود آمد .»

     

     

     

     

     
     
     
     
    منتظر حضور شما در پیج اینستاگرام iranway هستیم
     
     
     




    مطالب مرتبط

    پایانه مرزی شهید سلیمانی (مهران) با تردد ۵۰۶ هزار نفر گزینه نخست مسافران برای عبور از مرزهای زمینی کشور بوده و پس از آن مرزهای شلمچه و رازی به ترتیب با تردد ۳۰۰ و ۸۵ هزار نفر در جایگاه‌های دوم و سوم تردد مسافران در ایام نوروز امسال قرار داشته‌اند .

    |

    به گزارش پرتال حمل و نقل ، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل‌ونقل بین‌المللی سازمان راهداری بزرگ‌ترین مشکل توسعه ترانزیت کشور را عدم سازماندهی و ...

    |

    با توجه به محدودیت منابع ، سیاست اصلی در سال جاری تمرکز بر تکمیل پروژه‌های نیمه تمام است ، نه آغاز پروژه‌های جدید و اولویت بر طرح‌هایی است که پیشرفت فیزیکی بالایی دارند و می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن به بهره برداری برسند .

    |

    به گزارش پرتال حمل و نقل ، معاون وزیر راه و شهرسازی در بازدید از پروژه‌های راهداری شهرستان‌های اسدآباد، بهار و کبودراهنگ بر تسریع در اجرای ...

    |

    منابع مورد نیاز برای نگهداری راه‌ها باید متناسب با نوع و کاربری مسیر تعریف شوند ، به‌طوری‌ که طبق برآوردها ، ۴ تا ۶ درصد ارزش هر راه باید به نگهداری آن اختصاص یابد .

    |

    نظرات کاربران