کتاب کنوانسیون بین المللی کانتینرهای ایمن
CSC Convention 2014 Edition
مترجم : سید مصطفی هاشمی - کارشناس کنوانسیونهای بندری
بهره گیری از کانتینر به دلیل مزایای استفاده از آن در حمل و نقل بین المللی در شیوه های مختلف از جمله ایمنی بالاتر سهولت در تخلیه و بارگیری سرعت در عملیات و غیره از دهه ۱۹۶۰ میلادی روز به فزونی نهاد به طوریکه امروزه سهم عمده ای در حمل کالا در سطح دنیا را به خود اختصاص داده است. این سهم به صورت فزاینده ای روز به افزایش بوده و همگام با افزایش بهره گیری از کانتینر در حمل و نقل کالا بنادر کانتینری در دنیا نیز رو به گسترش بوده و کشتی های کانتینری نیز روز به روز مدرن تر شده و با ظرفیتهای بالاتری ساخته می شوند . بر همین اساس ، مسئولین کشورها در زمینه حمل و نقل نیز با به رسمیت شناختن کانتینر به عنوان یک ظرف برای حمل کالا زمینه لازم برای فعالیت روان و آسان را برای آن فراهم نموده اند .
صرفنظر از تحولات مربوط به رشد استفاده از کانتینر یکی از مهمترین موضوعاتی که برای آن می باید تدابیری اندیشیده شود ایمنی کانتینر است کانتینر در واقع یک ظرف فولادی است که از اجزای مختلفی تشکیل شده است و در آن گاها تا ۲۰ تن کالا نیز حمل میشود . علاوه بر حمل کالا در داخل کانتینر می باید عملیات کانتینری که شامل تخلیه و بارگیری کانتینر که مستلزم برداشت کانتینر توسط تجهیزات کانتینری در ارتفاع بالا هست را نیز در نظر گرفت برای اینکه یک کانتینر در جابجایی های متعدد در داخل کشتی و بندر توسط تجهیزات بندری در برابر تنش های وارده توان لازم را داشته باشد می باید استانداردها و الزامات لازم را در مورد ایمنی آن طراحی و اعمال نمود . شاید بتوان گفت که در کنار موضوعات ، عملیاتی ایمنی کانتینر مهمترین موضوع به شمار می رود چرا که افراد زیادی در عملیات کانتینری حضور دارند و نا ایمن بودن کانتینر می تواند باعث بروز فاجعه شود .
سازمان بین المللی دریانوردی (IMO) که اقدام به تدوین ، قوانین ، مقررات الزامات و استانداردهای لازم در عرصه حمل و نقل دریایی مینماید با درک اهمیت ایمنی کانتینر در حمل و نقل بین المللی اقدام به تصویب کنوانسیون بین المللی کانتینرهای ایمن (CSC) در تاریخ ۲ دسامبر ۱۹۷۲ نمود که در تاریخ ۶ دسامبر ۱۹۷۷ برای کشورها لازم الاجرا گردید استانداردهای مربوط به ایمنی کانتینر توسط نهادهای بین المللی از جمله سازمان جهانی استاندارد (۱۵۰) تدوین شده بود که با گنجاندن آن در یک معاهده بین المللی به صورت رسمی برای کشورهایی که اقدام به امضای کنوانسیون نمودند الزام آور گردید .
در این کنوانسیون کلیه الزامات مربوط به تایید ، بازرسی ، کنترل و نگهداری کانتینر ارائه شده است . برای اینکه یک کانتینر از نظر کنوانسیون ایمن شمرده شود می باید تست های مندرج در این کنوانسیون را با موفقیت بگذراند و پلاک ایمنی دریافت نماید کانتینرهایی که پلاک ایمنی دریافت کرده اند در واقع تست های مذکور را در ابتدای مرحله ساخت با موفقیت گذرانده اند . اما بدیهی است که گذراندن تست های مندرج در کنوانسیون به منزله ایمن بودن کانتینر برای همیشه نیست و کانتینرها می باید در مقاطع زمانی مشخصی و طبق مکانیزم تعیین شده بازرسی و کنترل شوند . مالک کانتینر نیز موظف است که کانتینر خود را در شرایط ایمن مطابق با الزامات مندرج در کنوانسیون نگهداری نماید همچنین در کنوانسیون الزامات مربوط به بازرسی و کنترل کانتینر نیز ارائه شده است که کشورهای عضو کنوانسیون موظف به اعمال و حصول اطمینان از رعایت آنها می باشند .
در این ترجمه سعی شده با استفاده از لغات و اصطلاحات ، روان زمینه درک آسان تر و هر چه بهتر از کنوانسیون را برای خوانندگان محترم فراهم آورد . مترجم این کنوانسیون خود سال ها کارشناس کنوانسیون های بندری از جمله همین کنوانسیون بوده و اقدام به تدریس آن به کلیه ذینفعان از جمله خطوط و نمایندگی های کشتیرانی مالکان کانتینر اپراتورهای بندری و محوطه داران کانتینری نموده و تسلط لازم بر الزامات مندرج در آن را داشته است .
امید است که این ترجمه بتواند زمینه لازم جهت فهم آسان از کنوانسیون را برای کلیه خوانندگان محترم فراهم آورده و با اعمال الزامات مندرج در آن گام مهمی در زمینه ارتقاء ایمنی عملیات کانتینری برداشته شود .