در حال بارگذاری ...
  • آمادگی ایران برای تجهیز کشتی­ های تجاری به سیستم پردازش آب­ توازن کشتی­ ها

    به گزارش پرتال حمل و نقل ، نشست مشورتی راهکارهای تجاری سازی سیستم پردازش آب­ توازن کشتی ­ها ، برای استفاده بر روی شناورهای ناوگان دریایی کشور و به منظور پیشگیری از آلودگی دریا با حضور مجید علی­ نازی ، معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی برگزار شد .

    به دنبال الزام ­آور شدن به کارگیری سیستم پردازش آب توازن (Ballast Water Treatment System) در کشتی­ ها ، برای جلوگیری از انتقال گونه های غیربومی آبزی تا سال ۲۰۲۴ ، سیستم ایرانی پردازش آب توازن کشتی ­ها که توسط یک شرکت دانش بنیان داخلی طراحی و به تایید سازمان بین المللی دریانوردی رسیده است .

    به دنبال تولید و دریافت تاییدیه نهایی سیستم پردازش آب توازن کشتی­ ها توسط سازمان بین­المللی دریانوردی (IMO) نشست مشترکی با حضور نمایندگان شرکت های کشتیرانی ، دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی ، موسسات رده بندی کشتی ها ، اتحادیه مالکان کشتی های ایرانی ، انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ، انجمن دریانوردان تجاری و معاونت امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ، در زمینه ارائه راهکارهای تجاری سازی ، برگزار شد .

    در این نشست ، عضو هیات عامل ومعاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی از تلاش­ های شرکت دانش بنیان ایرانی برای تولید سیستم پردازش آب توازن کشتی ها و دریافت تائیدیه نهایی از سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) تقدیر و تاکید کرد : نصب و استفاده از این سیستم پردازش آب توازن کشتی­ ها توسط شرکت های کشتیرانی و ارگان های مرتبط با صنعت دریانوردی ، فرصتی برای تسهیل در فعالیت ناوگان دریایی کشور خواهد بود .

    مجید علی نازی اظهار داشت : دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی نیز می تواند نقش مهمی در ایجاد همکاری و تعامل بین صنعت دریایی و شرکت های دانش بنیان برای تولید تجاری تجهیزات دانش بنیان داشته باشد .

    شایان ذکر است ، تولید سیستم پردازش آب توازن از پیچیدگی های خاص فنی برخوردار است و تاکنون فقط ۶۵ کشور موفق به اخذ تائیدیه نهایی از سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) شده اند . این شرکت دانش ‌بنیان موفق به اخذ تائیدیه نهایی سیستم پردازش رادکلین (RADClean) از کمیته حفظ محیط زیست دریایی (MEPC) سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) در آذرماه سال­جاری شده است و آماده تولید تجاری و نصب روی کشتی‌های تجاری اعم از ایرانی و غیرایرانی است .




    مطالب مرتبط

    نشست هماهنگی بین‌دستگاهی برای پرهیز از هرگونه مواجهه با ادعاهای واهی سایر کشورها یا سازمان‌های بین‌المللی و کاستن از زمان رسیدگی و بررسی مصادیق مربوط تشکیل شد .

    |

    بررسی استراتژی دریایی کشور و نهایی‌سازی متن آن جهت تصویب در هیات عامل سازمان بنادر ، یکی از دستورکارهای مهم کارگروه ویژه ممیزی بود .

    |

    با وجود اینکه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی متولی اصلی گردشگری دریایی در کشور است ، اما اقدامات سازمان بنادر سبب رونق کسب‌وکار و اشتغال مردم ساحل نشین شده است‌ .

    |

    به طور کلی حمل‌و‌نقل در حال توسعه است و کربن زدایی و دیجیتالی شدن و نوآوری باید در حمل‌و‌نقل به کار گرفته شود ؛ بدین ترتیب با استفاده از تجربیات ۵۰ سال گذشته به ۵۰ سال آینده نگاه می‌کنیم و به این کار خود ادامه خواهیم داد .

    |

    با هماهنگی مرکز جستجو و نجات دریایی بندر نوشهر (MRCC) به عنوان مرکز اصلی جستجو و نجات دریایی استان مازندران ، تیم‌های عملیاتی به همراه شناور ناجی ، یدک‌کش‌های آتش‌خوار و بارج مقابله با آلودگی به محل سانحه اعزام و نسبت به امدادرسانی و انجام عملیات جستجو و نجات ، اطفاء حریق و ...

    |

    نظرات کاربران