در حال بارگذاری ...

خودکفایی در ساخت زیرساخت‌های راه‌های کشور طی ۴۰ سال گذشته

قراردادهای جدیدی برای توسعه شبکه آزادراهی کشور با بخش خصوصی منعقد شده است که می‌توان امیدوار بود شبکه راه‌های کشور در سال‌های آینده تحولی چشمگیرتر از قبل خواهد داشت .

به گزارش پرتال حمل و نقل ، معاون ساخت و توسعه آزادراه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور با اشاره به اینکه شبکه راه‌های کشور توسعه جهشی داشته‌اند گفت : در دوران پهلوی فقط ۲۰۰ کیلومتر راه آسفالته روستایی موجود اما طی دوران شکوهمند انقلاب اسلامی این آمار به ۱۱۵ هزار کیلومتر راه آسفالته روستایی رسیده است .

سید حسین میر شفیع در برنامه " ایران ساخت " رادیو انقلاب به بیان دستاوردهای ۴۰ ساله جمهوری اسلامی ایران در حوزه راه‌های کشور پرداخت و اظهار کرد : در دوران پهلوی ۸ هزار کیلومتر راه روستایی در کشور وجود داشت که از این میزان تنها ۲۰۰ کیلومتر آن آسفالته بود اما با وقوع انقلاب اسلامی طی ۴۰ سال گذشته این میزان به ۲۰۰ هزار کیلومتر راه روستایی ارتقاء یافته است که ۱۱۵ هزار کیلومتر آن را راه آسفالته شامل می‌شود .

وی با تأکید بر اینکه راه‌های آسفالته روستایی ۹۴ درصد از جمعیت روستانشین ایران را شامل می‌شوند افزود : طی ۴۰ سال گذشته شبکه راه‌های کشور توسعه‌ای جهشی داشته است و توانسته خود را به سومین کشور آسیا و پس از ژاپن و کره جنوبی در زمینهٔ توسعه شبکه ترانزیتی در  درون کشور برساند .

میر شفیع با بیان اینکه در این سال‌ها به خودکفایی در ساخت زیرساخت‌های راه‌های کشور رسیده‌ایم تصریح کرد : از نظر راهسازی کشور ایران نیاز به هیچ کشوری ندارد و می‌تواند بدون استفاده از توان خارجی به ساخت راه‌های استاندارد مبادرت کند .

وی با اشاره به اینکه تنها بخش کوچکی از مصالح تخصصی مانند کابل‌های به هم تنیده و غیره موردنیاز راه‌های کشور از خارج می‌شود ادامه داد : کشور ما ازنظر توان مهندسی در جایگاه مطلوبی قرار دارد و پروژه‌های بزرگی را نیز در کشورهای همسایه‌ای مانند ترکمنستان ، عراق و غیره با اتکا به این توان به سرانجام رسانده است .

معاون ساخت و توسعه آزادراه‌های شرکت زیربناهای حمل‌ونقل کشور با تأکید بر اینکه در حال حاضر تنها از یک‌سوم ظرفیت مهندسی و پل‌سازی در کشور استفاده می‌شود اظهار کرد : اعتبارات عمرانی کافی برای تعریف پروژه‌های جدید راهسازی در کشور وجود ندارد در حالیکه توان فنی و مهندسی ایران ظرفیت سه برابری برای انجام پروژه‌ها را دارا است .

وی با اشاره به اینکه پروژه‌های دیگری با مشارکت بخش خصوصی برای استفاده از این ظرفیت عظیم تعریف‌شده است بیان کرد : بسیاری از این پروژه‌های مشارکتی در بخش آزادراه‌های کشور جهت توسعه زیرساخت‌ها تعریف‌شده است زیرا همان‌گونه که می‌دانید توسعه زیرساخت‌ها پیشران توسعه اقتصادی کشور است .

میر شفیع بابیان اینکه در حال حاضر ۲۵۰۰ کیلومتر شبکه آزادراه‌های در کشور مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند گفت : اگر آمار بهره‌برداری از آزادراه‌های کشور را بخواهیم با دوران پهلوی مقایسه کنیم به عظمت کاری که در این چهل سال در حوزه راهسازی صورت گرفته است پی خواهیم برد زیرا در دوران پهلوی کشور ایران با این وسعت فقط دارای دو آزادراه آن هم نیمه‌تمام بود .

عضو هیئت‌مدیره شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل با اشاره به اینکه شبکه‌های راه‌های ما آماده اتصال به شبکه راه‌های کشور همسایه هستند افزود : مسیرهای ترانزیتی با کشورهای همسایه در حال فعالیت هستند و برای ارتقا سطح خدمات‌رسانی به این شبکه دو پروژه و کریدورهای مهم تبریز - مرند - بازرگان و شلمچه - بصره در حال تکمیل و آماده‌سازی است .

وی عدم بازگشت سرمایه از محل عوارض آزادراهی در ترددهای مرزی را یکی از عوامل مهم عدم توسعه آزادراه‌های مرزی دانست و ادامه داد : بسیاری از راه‌های منتهی به مرز باید از محل بودجه عمومی به آزادراه تبدیل شوند که این امر میسر نیست بااین‌حال از طریق راه‌های دیگر این مسیرهای به بزرگراه تبدیل خواهند شد .

میر شفیع در پایان از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برای توسعه آزادراه‌های کشور خبر داد و گفت : قراردادهای جدیدی برای توسعه شبکه آزادراهی کشور با بخش خصوصی منعقد شده است که می‌توان امیدوار بود شبکه راه‌های کشور در سال‌های آینده تحولی چشمگیرتر از قبل خواهد داشت .




مطالب مرتبط

با توجه به عبور مسیر ریلی درود - خرم آباد از مناطق کوهستانی شدید عمده فعالیت اجرایی در بخش زیرزمینی انجام شد به نحوی که علاوه بر ثبت رکوردهای قابل توجهی در حفاری به روش دستی ، پیشرفت فیزیکی زیرسازی پروژه در مدت یک سال و نیم از ۳۹ درصد به ۵۱ درصد رسید .

|

آزادراه قزوین - رشت بخشی از کریدور بین المللی شمال - جنوب کشور است که سواحل غربی دریای خزر را به شبکه آزادراهی متصل می کند و تکمیل آزادراه منجیل - رودبار به عنوان بخش پایانی این آزادراه موجب بهره مندی از مزایای این مسیر آزادراهی می شود .

|

آزادراه منجیل - رودبار بخشی از آزادراه قزوین - رشت است و بهره‌برداری از آخرین بخش این آزادراه ، موجب رفع گلوگاه ترافیکی بین پایتخت و استان گیلان است و با افتتاح آن هموطنان در ایام نوروز می‌توانند به راحتی از این مسیر عبور کنند .

|

در مطالعات این آزادراه باند رفت و برگشت دیده شد و عملیات اجرایی نیز بر اساس همین مطالعات انجام گرفت ؛ اما با توجه به اینکه حجم ترافیک عبوری در این آزادراه بیش‌تر بر روی باند رفت است و ملاحظات منطقه‌ای نیز مدنظر مسئولان استانی و مقامات دولتی قرار داشت ، تصمیم برآن شد تا باند ...

|

این طرح هفت کیلومتر مسیر مرکز استان ایلام به شهرستان سیروان را کوتاه می کند .

|

نظرات کاربران